Η ημέρα που σταμάτησα να ζηλεύω τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό

Η ημέρα που σταμάτησα να ζηλεύω τους συναδέλφους μας στο εξωτερικό

Πάντα με ενθουσίαζαν οι συνάξεις εραστών της πληροφορικής. Θυμάμαι μικρός στις εκθέσεις «Μηχανοργάνωση» να ψάχνω ανοιχτά τερματικά υπολογιστών για να πειραματιστώ με το λειτουργικό τους σύστημα. (Η εντολή HELP μπορεί να σε πάει αρκετά μακριά.) Ως φοιτητής στα συνέδρια USENIX Technical Conference είχα την τύχη να θαυμάσω τους (συχνά εκκεντρικούς στην εμφάνιση) μάγους προγραμματιστές των συστημάτων που απολαμβάνουμε σήμερα θεωρώντας τα ως δεδομένα. Μετά ως επαγγελματίας γνώρισα τη ζωντάνια και τη δίψα για γνώση που χαρακτηρίζει τα επαγγελματικά συνέδρια: ACCU, GOTO, OOP. Έχοντας ταξιδέψει πολλές ώρες για να βρεθώ εκεί, ζήλευα τους συναδέλφους που έρχονταν σ’ αυτά το πρωί κατευθείαν από το σπίτι τους. Στις 16 Σεπτεμβρίου, περπατώντας από το σταθμό του Θησείου προς το Σινέ Κεραμικός για να παρακολουθήσω το Agile Greece Summit, συνειδητοποίησα ότι αυτή τη φορά δεν είχα τίποτα να ζηλέψω: μια έξοχη εκδήλωση πραγματοποιούνταν στην πόλη μου.

Το συνέδριο είχε όλα τα στοιχεία μιας επιτυχημένης επαγγελματικής διοργάνωσης: πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες, πλήθος συναδέλφων που το παρακολουθούσαν με όρεξη, πλούσιες ευκαιρίες για συζητήσεις στους διαδρόμους και την εκπληκτική αίσθηση ότι δεν είσαι σε ένα στημένο περιβάλλον για να διεκπεραιώσεις άλλη μια επαγγελματική υποχρέωση, αλλά σε ένα φιλόξενο σπίτι για να συζητήσεις με τους φίλους σου. Η μεγάλη συμμετοχή έδειξε το έμπρακτο ενδιαφέρον που υπάρχει από εταιρίες στην Ελλάδα για ευέλικτη ανάπτυξη λογισμικού. Η πλειοψηφία των ανθρώπων δήλωσαν ότι προέρχονταν από εταιρίες άνω των εκατό ατόμων. Αυτό είναι επίσης πολύ θετικό, διότι σημαίνει ότι υπάρχουν και στην Ελλάδα αξιόλογες ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη στο χώρο μας. (Όσο ενδιαφέρον και συναρπαστικό κι αν είναι το περιβάλλον των νεοφυών επιχειρήσεων, ένα οικοσύστημα εταιριών πληροφορικής χρειάζεται και μεγάλους παραγωγικούς παίκτες για να ευδοκιμήσει.)

Ως προς τη σύνθεση του κοινού, μου έκανε ευχάριστη εντύπωση η σχετική ισορροπία που υπήρχε στην εκπροσώπηση των δυο φύλων, πράγμα που δεν είναι πάντα δεδομένο σε άλλα συνέδρια. Τέτοια ποικιλία επιτρέπει σε νέες ιδέες να βλαστήσουν να ανθήσουν. Σε συζήτηση που είχα με τους διοργανωτές μου μετέφεραν ότι υπήρχε αυξημένη παρουσία συναδέλφων από διοικητικές θέσεις και σχετικά μικρή από αυτούς που γράφουν κώδικα. Αυτό είναι κρίμα, διότι η ευέλικτη ανάπτυξη αφορά όλους μας και να δουλέψει αποδοτικά πρέπει όλη η ομάδα να ενστερνιστεί τις πρακτικές της. Αν κάποιες εταιρίες αποφάσισαν να κάνουν οικονομία στέλνοντας μόνο ανθρώπους με διοικητική ευθύνη να παρακολουθήσουν το Agile Greece Summit με την ελπίδα αυτοί στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τη γνώση στην ομάδα τους, αυτό ήταν λάθος. Καθένας, ανάλογα με τη θέση του, θα πάρει από μια τέτοια εκδήλωση διαφορετικά μαθήματα και θα βελτιωθεί ακολουθώντας διαφορετικό δρόμο.

Οι ομιλίες που παρακολούθησα ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Ήρθα σε επαφή με νέες ιδέες, κατάλαβα καλύτερα τεχνικές που γνώριζα σχετικά επιφανειακά και κατάλαβα καλύτερα τα θέματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις. Ξεχωρίζω την ομιλία του Jurgen Apello «Managing for Hapiness» όπου μας παρουσίασε τους καινοτόμους και πρακτικούς τρόπους με τους οποίους διοικεί την ομάδα του. Εκτίμησα όχι μόνο τις έξυπνες και τολμηρές ιδέες του, αλλά και τον εκπληκτικό τρόπο παρουσίασής τους. Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές και την κοινότητα που τους υποστήριξε για να γίνει το Agile Greece Summit πραγματικότητα. Είναι, πιστεύω, χρέος μας να βοηθούμε όλοι μας όπως μπορούμε στην επιτυχία τέτοιων εκδηλώσεων. Και του χρόνου!

 

Diomidis Spinellis

Ο Διομήδης Σπινέλλης είναι Καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 2015 είναι υπεύθυνος σύνταξης του επιστημονικού περιοδικού IEEE Software. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το Effective Debugging: 66 Specific Ways to Debug Software and Systems (Addison-Wesley, 2016).

Twitter 

  • Angelos Mavrogiannakis

    Nice article. Thanks for sharing. I am a Greek that I did all my career abroad (Canada). I am happy to read Greece organizes top conferences. On the other hand, with all those opportunities to learn on line I can see the conferences to become more and more redundant. In any case seems Greece is on its way to become a great IT power force. So keep up the good work guys.